KAJAK – Sve što treba znati

Kajak i kanu na mirnim vodama

Kajak - Sve što treba znati:
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
 

Kajak i kanu na mirnim vodama je sport na vodi u kojem se učesnici takmiče veslajući u čamcima na određenim deonicama. Postoje dve glavne vrste čamaca za ovaj sport, a to su kajak i kanu. Razlika je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dve lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom. Radi bolje primene sile uobičajeno je da kanuist za vreme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sedi.

U odnosu na drugi vodeni sport koji uključuje čamce na mirnim vodama, veslanje, veslači u ovom sportu nemaju pokretna sedišta, niti oslonce za veslo na čamcu, te veslo svom težinom drže u rukama. Takođe, važno je istaći razliku između ovog sporta i kajaka i kanua na divljim vodama: „mirna voda“ označava jezero ili drugu vodenu površinu na kojoj nema primetnog kretanja vode niti većih talasa. „Divlja voda“ označava brze reke u kojima je tok vode primetan, te su prisutni talasi, brzaci, slapovi idr.

Discipline

 

Takmičarski K-2, kajak dvosed

Kajak i kanu na mirnim vodama je u programu olimpijskih igara još od Igara u Berlinu 1936. za muškarce te od Igara u Londonu 1948. za žene. Žene se takmiče u kajaku, dok se u kanuu takmiče samo muškarci. Trenutno su na programu olimpijskih gara sledeće discipline (slovom „C“ se označavaju discipline za kanu, a slovom „K“ kajak):

Disciplina Dužina Pol
C-1 (kanu jednoklek) 1.000 m muškarci
C-1 (kanu jednoklek) 500 m muškarci
C-2 (kanu dvoklek) 1.000 m muškarci
C-2 (kanu dvoklek) 500 m muškarci
K-1 (kajak jednosed) 1.000 m muškarci
K-1 (kajak jednosed) 500 m muškarci
K-1 (kajak jednosed) 500 m žene
K-2 (kajak dvosed) 1.000 m muškarci
K-2 (kajak dvosed) 500 m muškarci
K-2 (kajak dvosed) 500 m žene
K-4 (kajak četvorosed) 1.000 m muškarci
K-4 (kajak četvorosed) 500 m žene

Na drugim takmičenjima, svetskom i evropskom prvenstvu, još se takmiči i kanu četveroklek C-4. Takmičenja se održavaju i na dužinama od 200 m.

Kajak i kanu na divljim vodama

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

 

Kajak i kanu na divljim vodama je sport na vodi u kojem se takmičari veslaju u čamcima na određenim deonicama. Postoje dve glavne vrste čamaca za ovaj sport, a to su kajak i kanu. Razlika je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dve lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom.

U odnosu na drugi vodeni sport koji uključuje takmičenje u kajaku i kanuu, kajak i kanu na mirnim vodama, takmičenje na 'divljim vodama' se održava najčešće na brzim rekama u kojima je tok vode primetan, te su prisutni talasi, brzaci, slapovi i dr. Postoje i umetne staze za jednu disciplinu ovog sporta, a to je slalom.

Discipline[uredi]

 

Takmičar u kajaku na divljoj vodi

Kajak i kanu na divljim vodama uključuje dve osnovne discipline: slalom i spust. U svakoj od tih disciplina takmičenje se odvija u sledećim kategorijama:

  • C-1 (kanu) muški
  • C-2 (kanu dvosed) muški
  • K-1 (kajak) muški
  • K-1 (kajak) žene

Slalom je olimpijska disciplina kod koje takmičari prelaze zadanu stazu koja se sastoji od 20-30 kapija. Kapije se sastoje od dve okomite motke koje vise na žici razapetoj iznad staze. Kapije se moraju proći po zadanom redosledu, s tim da pojedine kapije treba proći nizvodno, druge uzvodno a ponekad se postavljaju i kapije koja treba proći čamcem unzad. Način na koji treba proći kapije uznačava boja kapija, koja je ili zelena (prolazi nizvodno), ili crvena (prolazi uzvodno), dok kapija koju treba proći unazad imaju oznaku R. Svaki pogrešni prolazak kapije ili dodir motki se kažnjava dodavanjem vremenske kazne ukupnom vremenu. Obično se voze dve vožnje, te se poredak računa prema ostvarenom vremenu ili prema boljoj od dve vožnje ili zbrojem vremena obe vožnje.

Spust je disciplina u kojoj se u što kraćem vremenu treba preći zadani deo staze. Staza je obično dužine 5-8 km koju takmičari pređu za 15-20 minuta. Takmičenje se održava tako da takmičari startaju u razmaku od jedne minute, te se na kraju proglasi konačni poredak. Spust nije olimpijska disciplina.